Waarom groeien in bewustzijn essentieel is voor jou, andere en de wereld


Bewustzijn, ons licht in het donker


Op een middag liep een man over straat. Hij stak de weg richting werk, maar toen hij naar links keek zag hij een gefrustreerde moeder, schreeuwend tegen haar jammerende kind. Hij was zelf vader en was verbaasd over hoe je als ouders zo kon schreeuwen tegen je kind. Een moment later sloeg de moeder haar kind met de platte hand in het gezicht. De man voelde zich kwaad en verdrietig voor het kind, maar besloot zich nergens mee te bemoeien. Hij liep door met een overheersend gevoel van frustratie.. 'Hoe kan je als ouder schreeuwen tegen je kind, en zelfs slaan!?' 'Wat een nare vrouw'.


Toen de man 's avonds thuis kwam trof hij zijn kinderen ruzieënd aan. Afwisselend met momenten van vrede ging dit de gehele avond door. Moe van een lange dag werk voelde de man zich lichtelijk geïrriteerd. Toen de kinderen weer verzijld raakten in een drukke bui stootte één van hen tegen de kast waardoor een plantenpot stuk viel op de grond. De man hield het niet meer en vloekte tegen zijn kind!

Vrijwel direct hierna werd hij zich bewust van zijn woede en dacht: 'Nu doe ik het zelf ook'. Hij nam de tijd om af te koelen en vond dat hij niet zo kwaad had mogen worden, ongeacht wat zijn kinderen deden. Maarja, hij was moe en kon het niet helpen. Hij dacht terug aan de vrouw en het kind dat hij tegen kwam op straat en besefte zich dat deze vrouw zelf ook niet bewust wist waar ze mee bezig was, maar waarschijnlijk door stress, vermoeidheid of misschien wel door haar verleden op deze manier handelden. Ze zal vast liefden hebben voor haar kind en deze nooit pijn willen doen.


Wat leren we van dit verhaal?

De man veroordeelde de vrouw die haar kind sloeg, maar bevond zich even later in een soortgelijke situatie waarbij hij zijn harmonie verloor en woede de overhand nam. Gelukkig kwam hij tot het besef dat wat hij deed niet goed was. Voor zowel hem als zijn kinderen niet. Het gaat om dat ene moment waarbij hij stil stond en eigenlijk vanaf een hoger punt naar zichzelf keek. Hij had een moment van bewustzijn.

Het was dit moment van bewustzijn dat hem in staat stelde om een verandering aan te brengen in zijn gedrag. Het gaf hem de mogelijkheid om zijn situatie te sturen naar hoe hij het graag zou willen, niet zoals zijn impulsen en onbewuste gedragspatronen dat zouden doen. Het gaf hem het inzicht en inlevingsvermogen om het gedrag van de vrouw te herkennen als een zelfde impulsieve actie. Hierdoor ontstond een gevoel van compassie voor deze vrouw.


Een proffessionele blik op de situatie

Volgens buddha, maar ook de oude geschriften van de yogi's verkeren de meeste mensen in een staat van lijden doordat we niet in contact zijn met de realiteit, maar leven in een illusie. We hebben onbewuste reactie patronen van verlangen en afkeer naar de oneindige, plezierige en pijnlijke sensaties die zich voortdoen in ons lichaam en geregistreerd worden door ons brein. Hierdoor zien we dingen niet, meer zoals ze zijn, maar verlangen constant naar fijne situaties en stoten ons af tegen pijnlijke situaties wat meer en meer lijden veroorzaakt. Dit verlangen en afkeer kan zich subtiel voordoen door een veroordelende gedachte naar iemand of een verlangende gedachten naar seks, maar wanneer de patronen zeer sterke en diepgewortelde vormen aannemen kan het resulteren in verslavingen of in geweldadig, depressief, psychotisch of crimineel gedrag.


De wortels liggen, als we met een intelletueel perspectief kijken, bij onze geboorte. Hier komen we voor het eerst in aanraking met de buitenwereld en beginnen de sensaties zich voor te doen in ons lichaam. Maar volgens buddha en de yogi's liggen de wortels zelfs in onze vorige levens, tot het moment van de creatie.


Goed, of je dat gelooft of niet doet er niet toe..

Het probleem met nare gedachten of handelingen, of het nou woede, frustratie, angst, verdriet, haat of jaloezie is, is dat ze zich onbewust voor te lijken doen..

Volgens de 'proffessionals' huist er een onbetwistbare staat van liefde, vrede, gelukzaligheid en extase in ieder mens en hier kunnen wij bij, maar zijn op momenten van onvrede niet bewust en sensitief genoeg om onze innerlijke natuur te zien.


Mijn ervaring..

Mijn ervaring is dat het vergroten van het bewustzijn een vrij geleidelijk proces is. Stapje voor stapje kwam ik ook ik tot nieuwe inzichten en realisaties. Mijn behoeften, interesses en innerlijke ervaringen zijn met de jaren langzaam veranderd. In positieve zin.. Van een ontevreden, licht onzekere en ambitieuze bodybuilder tot een meestal kalm, liefdevol en vrolijk mens.. Van iedere dag vlees eten, karaté, kick-boxen en boze dromen tot vegetariër, dans, yoga en meditatie. Waar de groei stopt weet ik niet..

Wel weet ik dat de ontwikkeling van ons bewustzijn essentieel is.

Voor onszelf, voor andere mensen en deze wereld.


Het moment dat we onvrede ervaren binnen onszelf (noem het haat, woede, angst whatever..) zijn wij altijd de gene die er onder lijden. Je kunt namelijk nooit woede ervaren, maar lief zijn tegen een ander. Of je kunt nooit liefdevol zijn in jezelf, maar haat genereren tegen een ander. Als jij boos bent lijdt jij altijd eerst.

Helaas blijft het hier vaak niet bij, maar spreiden wij onze narigheid uit om ons heen..


Hoe ontwikkel ik mijn bewustzijn?

Verdiep je in yoga, buddhisme en meditatie. Dit was namelijk hun gehele aanpak.. Technieken toepassen om het lijden in onszelf te verlossen en ons bewustzijn te vergroten. Sta eens stil, twijfel, bewonder en vraag je af of je pad het juiste is.

Bedenk waar in je leven je narigheid ervaart en juist waar je leven kleurrijk is. Verandering zit hem in de meeste simpele activiteiten. Een nieuwe gedachte, een intentie of een gevoel kan voortvloeien in iets groters.


Dus.. het is tijd dat we beseffen dat ons lijden of ons geluk onze eigen creatie is en enkel wijzelf hier verantwoordelijk zijn. Ten tweede is het onze taak om ook andere mensen, maar ook dieren en ons gehele milieu zo harmonieus mogelijk te laten zijn.

We zijn niet perfect.. en we zullen het niet altijd goed doen, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het besef.. het bewustzijn dat wij zelf verantwoordelijk zijn en dat we begrijpen dat wanneer andere nare acties vertonen zij zelf ook lijden..

Dit neemt niet weg dat er geen consequencies moeten zijn voor fout gedrag. Tot op zekere hoogte moeten straffen bestaan, maar het belangrijkste is dat ieder voor zichzelf en zijn omgeving streeft naar harmonie, liefde, geluk en compassie.

Bewustzijn is hierbij ons licht in het donker.Schrijf je in voor de cursus mindful eten 5, 12 en 19 oktober :)


15 keer bekeken

© Connected - Dieetadviezen & Personal Training - 2019 - KvK: 65756851 - Algemene voorwaarden + Privacy verklaring