Deadlift

Bijgewerkt: 23 jun 2019

In deze blog nemen we een kijkje naar de conventional deadlift: welke spieren je gebruikt, de uitvoering, do's & dont's en meer!

Deadlifts op Curacao

DE DEADLIFT EN IK

De deadlift is één van mijn favoriete oefeningen. Misschien wel mijn meest favoriet.

Van de bench press, deadlift en squat, is de deadlift altijd mijn sterkste onderdeel geweest.

Wanneer ik mijn vingers om het ijzer wikkel, mijn lichaam zo hard maak als staal en ik met al mijn kracht dat blok ijzer van de grond til.. ja dat is gewoon een machtig gevoel.

Mijn deadlift record ligt op 190kg. Check hier de video: https://www.instagram.com/p/BYvyCVAFR8F/?utm_source=ig_web_copy_link


BOUW IK VEEL SPIEREN OP MET DE DEADLIFT?

Absoluut! De deadlift is een zogeheten compound oefening. Dat wilt zeggen dat je meerdere 'grote' spiergroepen gebruikt in de beweging. Je kunt wel begrijpen dat je daarmee spieren opbouwt. Als ik voor altijd, alleen nog maar één oefening mag doen dan zou het zonder twijfel de deadlift zijn. De voornaamste spieren die actief zijn bij de deadlift zijn: hamstrings, bilspieren, erector spinae, trapezius.Met de deadlift train je zowel het onder- als het bovenlichaam. Daarom kun je hem doen op je leg- of backday.
DE UITVOERING

De deadlift is technisch gezien een van de moeilijkste oefeningen. Een correcte uitvoering is essentieel om ernstige blessures (voornamelijk in de onderrug) te voorkomen.


Do's

Knuffelen: De stang is je vriend en je wilt hem zo dicht mogelijk bij je houden. Sommige mensen laten hem letterlijk langs de benen glijden bij het opstaan en dalen.

Duwen: Hoewel je de rug gebruikt, komt een groot deel van je kracht uit je bilspieren en hamstrings. Bij het opstaan is het belangrijk explosief te duwen met je heupen. Zo voorkom je te grote belasting op de rug.


Dont's

Stuiteren: Dit wil je absoluut niet doen omdat het zorgt voor ongecontroleerde, abrupte bewegingen die het risico op een blessure vergroten

Rukken: Je dient de stang niet in een ruk van de grond te trekken, maar geleidelijk aan omhoog te komen. Doe je dit wel dan vraag je om een spierscheur.


Om zeker te zijn van correcte uitvoering en snel sterker te worden kun je samen met mij de sportschool in gaan!


TOEPASSING

Je kunt de deadlift dus toevoegen op zowel een dag dat je rug of benen traint.

Het is verstandig om niet vaker dan 2 keer per week te deadliften en minimaal 2 rustdagen tussen iedere sessie te houden. Zo kunnen je spieren voldoende herstellen, groeien en kracht opbouwen.


In mijn ervaring zijn enkele sets van 1-6 herhalingen het meest effectief om sterker te worden en een massieve rug te bouwen.


Heb je opmerkingen of vragen over dit onderwerp, laat dan een bericht achter!

44 keer bekeken

© Connected - Dieetadviezen & Personal Training - 2019 - KvK: 65756851 - Algemene voorwaarden + Privacy verklaring