Krachttraining & Vegetarisch eten | kan dat?

Je doet aan krachttraining, maar wilt graag vegetarisch eten. Kan dat? Heb ik dan wel voldoende energie? Herstel ik voldoende? En kan ik spiermassa opbouwen? Ja, ja, ja..

In deze blog leer je hoe je beide kunt combineren!Wat wordt verstaan onder vegetarisch eten?

Om het simpel te houden zeggen we dat vegetarisch eten betekent dat je geen vlees, gevogelte, vis, schaal- schelpdieren of andere organismen eet die een duidelijk groter bewustzijn hebben dan planten.Heb ik voldoende energie?

Dat ligt geheel aan hoeveel en wat je eet. Het is helemaal niet moeilijk om voldoende energie binnen te krijgen met een vegetarisch dieet. Een gevarieerd en gezond vegetarisch dieet bestaat grotendeels uit de volgende producten: (volkoren) graanproducten, noten, bonen, groenten, fruit, zaden & pitten, soja en plantaardige oliën. Voor een kleiner gedeelte, maar zeker niet onbelangrijk bestaat het dieet uit zuivel en eieren. Inspiratie nodig voor een lekker recept? Zie mijn vorige blog.


Het is van belang een dagelijks portie zuivel en/of eieren te consumeren om voldoende vitamine B12, calcium en eiwit binnen te krijgen. Vitamine B12 vindt je enkel in dierlijke producten en is cruciaal bij de vorming van bloedcellen en bij de ondersteuning van het zenuwstelsel (1).Als jij zorgt dat je drie maaltijden op een dag eet, voldoende van de hierboven staande producten binnen krijgt dan heb je zeker voldoende energie om intensief aan krachttraining te doen.


Kan ik spiermassa opbouwen?

Absoluut! Je moet wel de juiste voedselkeuzes maken. Dierlijke eiwitten bevatten een 'betere' aminozuursamenstelling dan plantaardige eiwitten. Ze zijn completer omdat ze alle of veel van de mogelijke aminozuren bevatten. Plantaardige eiwitten bevatten er vaak maar een paar en plantaardig voedsel heeft over het algemeen minder eiwit. Een makkelijke oplossing is het combineren van granen en bonen. Zoals bijvoorbeeld rijst en linzen of quinoa en kikkererwten. Granen en bonen bevatten beide andere aminozuren. Door ze te combineren maak je het plaatje compleet en bevorder je spieropbouw en -herstel.


Verder is het verstanding veel noten, avocado, bonen, yoghurt, kwark, kazaen en eieren te eten. Zo kom je zeker aan je benodigde hoeveelheid eiwit. Doe je aan krachttraining en is je doel het opbouwen van spiermassa dan heb je zo'n 1.7g per kg lichaamsgewicht nodig. Voor een man van 70kg is dat 119g eiwit. Lukt dit om in 3 maaltijden te stoppen? Top! Zo niet, voeg je een 4e eetmoment toe.


Tenslotte is het van belang dat je een maaltijd die iniedergeval 25g eiwit bevat, binnen 1 uur na je krachttraining consumeert. Dit optimaliseert spieropbouw en -herstel (2).


Oja.. je moet natuurlijk ook hard trainen. Lees hier de voordelen van de deadlift en hoe deze je kan ondersteunen in sterker worden.


Onderzoek toont aan dat vegetarisch eten gunstig is voor de gezondheid. En vlees.. ja dat is nergens goed voor. Voor jou niet, voor dieren niet, voor de wereld niet. Dus, goed bezig!


We trainen en doen fitness niet alleen om groter of sterker te worden. In essentie doen we het omdat ons lichaam onder een zekere stress geplaatst moet worden om gezond te blijven en goed te functioneren. Spieren, botten en ander weefsel sterft af als het niet gebruikt wordt en groeit, blijft sterk en vitaal als het onder zekere stress staat. Wil jij leren hoe je op een leuke en uitdagende manier je lichaam sterker en gezonder kan maken? Dan is personal training met Marc iets voor jou.

20 keer bekeken

© Connected - Dieetadviezen & Personal Training - 2019 - KvK: 65756851 - Algemene voorwaarden + Privacy verklaring